Pneumatici i potrošnja goriva

Istraživanje koje je sproveo Daimler pokazalo je da u zavisnosti od upotrebljenih pneumatika na vozilu potrošnja može da varira i do 15%....
By Branislav Bubanja
25 dec. 2016

Izborom pravih pneumatika možete značajno da smanjite račun za gorivo.

Istraživanje koje je sproveo Daimler pokazalo je da u zavisnosti od upotrebljenih pneumatika na vozilu potrošnja može da varira i do 15%. Drugim rečima, uzimajući u obzir cenu goriva, odabir odgovarajućih pneumatika može da dovede do značajnih ušteda na godišnjem nivou (recimo, može da se uštedi novac za cenu registracije vozila).

tracks

Pomenuto istraživanje izvršeno je na primeru upotrebe fabrički preporučenih i niskoprofilnih sportskih guma na istom automobilu. Ono je pokazalo da svako povećanje širine gume za po jednu dimenziju dovodi do povećanja potrošnje od 0.2 do 0.3 litre na 100 km. Potrošnja se povećava iz tri razloga. Prvi je da se usled veće gazne površine povećava i otpor kotrljanja automobila. Drugi razlog je što šire gume imaju veće proklizavanje unutrašnje rubne zone u krivinama, jer spoljni rub koji bolje naleže na tlo prelazi duži put od unutrašnjeg. Time se u vožnji stvara efekat kočenja i da bi se održala brzina potrebno je dodavati gas, što dovodi do povećanja potrošnje. Treći razlog je što šire sportske gume obično idu na felne većih dimenzija, pa se time povećava i ukupna masa točkova, a samim tim i vozila. A ako tome dodamo i činjenicu da su šire gume prilično skuplje od standardnih, kao i da im je vek trajanja kraći, eto još jednog dobrog razloga za upotrebu standardnih guma.

Ali uštede u potrošnji goriva nisu bitne samo za vlasnike vozila. Evropska komisija je pre devet godina dala predlog za direktivu sa ciljem da se obezbede ujednačene oznake na gumama. Direktiva je prihvaćena  i primenjuje se od 2012. godine. Time se utiče na kupce da kupuju „štedljivije“ gume i na godišnjem nivou se ostvaruje velika ušteda u potrošnji goriva, kao i dobar ekološki efekat na okolinu. U studiji koja je tada urađena, predviđa se da bi godišnja ušteda u potrošnji do 2020. godine mogla da bude između 2.4 do 6.6 miliona tona nafte. Koliki je to iznos govori i činjenica da se u Srbiji godišnje potroši oko tri miliona tona nafte. Postavljanje ovih oznaka na gumama danas je propisano zakonom u EU i to je nalepnica koja mora da bude zalepljena na samoj gumi.

Efikasnost potrošnje goriva ocenjuje se u rasponu od A do G, a prikazuje se u obliku raznobojnog grafikona. Najviša ocena efikasnosti potrošnje goriva obeležena je oznakom A (zelena boja), a najniža ocena obeležena je slovom G (crvena boja). Otprilike svako slovo označava razliku u potrošnji od 1% (ukupna razlika u potrošnji između A i G pneumatika na istom vozilu je oko 7%).

A da li možemo nešto i sami da uradimo, sa postojećim pneumaticima, kako bismo optimizovali potrošnju? Naravno da možemo. Dovoljno je samo da redovno proveravamo pritisak u gumama i da ga držimo u vrednostima koje je dao proizvođač vozila. To svi radimo, zar ne? Pa, baš i ne… Veliki proizvođači guma u EU organizovali su istraživanje čiji su rezultati bili, najblaže rečeno poražavajući. Ono je pokazalo da se više od 65% vozila u svakom trenutku kreće po putevima u Evropi sa pneumaticima čiji je pritisak manji od naznačenih. A kakve su posledice toga? Nedovoljno napumpane gume imaju veću gaznu površinu, odnosno prave veći otpor, pa je potrebna dodatna energija za pokretanje automobila. Utvrđeno je da se samo iz tog razloga povećava potrošnja goriva za 4%, dok se životni vek pneumatika skraćuje i do 45%.

Ispostavilo se da većina anketiranih vozača nije ni znalo koliko pravilno treba da budu napumpani pneumatici, iako bi ta tabela morala da bude u svakom vozilu. Ako ne znate gde se nalazi ta tabela u vašem automobilu, pogledajte ovaj link. U okviru PDF dokumenta koji će se otvoriti nalazi se tabela ispravnih pritisaka za više od 700 modela putničkih automobila od 42 različita proizvođača, sa informacijama o pritiscima za malo i dosta opterećena vozila. Prepišite podatke za vaše vozilo i proverite pritisak u njegovim pneumaticima. Taj mali napor može da vam na duže staze sačuva priličnu količinu novca u novčaniku.

Author: Branislav Bubanja

Prijavite se za obaveštenja

Prijavite se na vreme i uvek budite u toku sa dešavanjima na Cloud'n'Car.