SharePoint – rešenje za poslovne probleme

SharePoint je vodeći alat za razvijanje online i offline poslovnih rešenja. To potvrđuje i činjenica da čak 78% Fortune 500 kompanija koristi upravo ovu platformu za Intranet, bezbedan i siguran menadžment dokumenata, poslovnu kolaboraciju i slične poslove.
By Dragan Cenic
15 avg. 2018

OK, to su ogromni poslovni sistemi, ali šta je sa manjim kompanijama? SharePoint danas nije namenjen samo velikim korporacijama – sve više se upotrebljava i u malim i srednjim preduzećima.

Moderan interfejs koji dosta podseća na MS Office, čini iskustvo rada sa SharePoint-om familijarnim. Zato možemo da kažemo da je SharePoint danas, više nego ikad, dizajniran za korisnike koji nisu tehnološki potkovani.

Iako se sve više približava običnim korisnicima, SharePoint je u svojoj osnovi enterprise alat. To se ogleda u tome što je dizajniran tako da bezbednost podataka bude na prvom mestu. Još jedna stvar koja ukazuje na njegov korporativni pedigre je cena. Ipak, zahvaljujući SharePoint Online verziji, naročito u kombinaciji sa Office 365 paketom, obezbeđen je pristup praktično svim njegovim mogućnostima po znatno prihvatljivijoj ceni. Tako i mala kompanija, sa tek nekoliko zaposlenih, može sada da se poveže sa SharePoint-om kroz funkcionalnosti koje postoje u Office 365, kao što je pristup mail-ovima, aplikacijama i storidžu, sa bilo kog uređaja. Praktično, obezbeđen im je efikasan mehanizam za čuvanje dokumenata, pretragu informacija, kao i za automatizovanje ključnih procesa rada.

Naravno, prvi susret sa SharePoint-om možda neće biti lak. Velike mogućnosti ostavljaju utisak kompleksnosti i robusnosti, ali jedna od glavnih prednosti je što se svi nabrojani poslovi, kao i mnogi drugi, obavljaju centralizovano kroz jedan program i što su kroz taj program uvek dostupni. Sigurnost je zagarantovana kroz enkripciju i automatski bekap podataka.

Microsoft je dosta truda uložio u cloud integraciju i mogućnost razmene podataka sa različitih uređaja, lokacija i platformi, čime je SharePoint postao centralno mesto za obezbeđenje osnova za razvoj poslovanja. Uz to, njegove mogućnosti mogu da se proširuju kroz integraciju sa različitim poslovnim proizvodima drugih proizvođača, ali i kroz razvoj sopstvenih proizvoda za različite namene. Bitno je naglasiti da zahvaljujući platformi na kojoj se nalaze, svi oni deluju u skladu sa važećim standardima, regulacijama i pravilima.

Konačan rezultat je platforma koja obezbeđuje brži, sigurniji i korisnički prihvatljiviji Intranet, uz veliku uštedu u vremenu potrošenom na razvoj aplikacija i održavanje hardvera i softvera.

Author: Dragan Cenic

Prijavite se za obaveštenja

Prijavite se na vreme i uvek budite u toku sa dešavanjima na Cloud'n'Car.