U pet koraka do Cloud poslovanja - Auto servis - Korak 4

Napravili ste prve, možda pomalo nesigurne korake u modernom poslovanju. A sada je vreme da prohodate u pravom smislu te reči. A mi nećemo da se pravimo lažno skromni...
By Branislav Bubanja
12 apr. 2017

Napravili ste prve, možda pomalo nesigurne korake u modernom poslovanju. A sada je vreme da prohodate u pravom smislu te reči. A mi nećemo da se pravimo lažno skromni. Nema potrebe za tim, zato što smo svesni koliko je Cloud’n’Car napredan sistem. Upošljavanje svih resursa koje on poseduje podići će organizaciju poslovanja vašeg servisa u neslućene visine. Kao što je prelazak za četvoronožnog kretanja (puzanja) na dvonožno koračanje predstavljao evolutivni pomak u razvoju čovečanstva, tako i upotreba Cloud’n’Car sistema oličava gotovo jednaku razliku između ručnog i moderno vođenog poslovanja. Ne verujete? Evo samo nekoliko primera koji oslikavaju razlike:

Sve na jednom mestu

Recimo da vas zamolimo da nam date statistiku vašeg poslovanja za poslednjih 24 časa… Koliki su troškovi poslovanja i zaposlenih, koliko različitih usluga obavljate… Verujemo da biste iz glave, posle malo prebrojavanja u sebi, mogli da nam iznesete približno tačne podatke. S naglaskom na „približno“! Zamislite sada da vas zamolimo da to uradite za proteklu nedelju ili, još gore, za proteklih mesec dana. Ne samo što biste izgubili pola dana da te podatke prikupite, već smo sigurni da je porast vremenskog intervala obrnuto srazmeran tačnosti izveštaja.

Šta mislite koliko vam je vremena potrebno za to u Cloud’n’Car sistemu? Bukvalno jedan sekund, samo da bacite pogled na kontrolnu tablu na kojoj su sumirani svi podaci o poslovanju. Ne samo da nećete izgubiti vreme na to, već ćete imati potpuno tačne podatke, kao i uvid u to koliko je zauzeće svakog pojedinačnog resursa u vašem sistemu u odnosu na odabrani paket. Čak neće biti potrebno ni da se udubljujete u rezultate, jer smo pomoću kolornog označavanja (zelenom, narandžastom i crvenom bojom) omogućili da već letimičnim pregledom vidite da li su neki kapaciteti blizu maksimalne popunjenosti.

I podaci o vašim klijentima su ažurni i na dohvat ruke. Kada vam klijent doveze vozilo, pored zakazane intervencije moći ćete da ga podsetite da je možda vreme da zameni gorivo ili svećice, da je potrebno da uradi mali ili veliki servis… A te podatke nećete mu dati „iz glave“, već zato što ćete imati uvid u kompletnu servisnu knjižicu tog vozila. Klijent neće imati osećaj da pokušavate da mu „uvalite“ još neku uslugu, zato što ćete vaše preporuke moći da zasnujete na konkretnim podacima. Ako mu kažete: „Vidim iz podataka o vašem automobilu da su ove svećice ugrađene pre 40.000 km – bilo bi pametno da ih sada zamenimo…“, to zvuči argumentovano i profesionalno i verovatnoća da će se klijent složiti je prilično velika.

Prihodi i rashodi

Ako se na kraju svakog meseca pitate, gde je nestao taj silni novac koji ste zaradili, vreme je da uvedete red u poslovanje. Cloud’n’Car sistem ne samo da će vam obezbediti detaljan prikaz svakog pojedinačnog troška, već ćete imati priliku i da vidite koji troškovi su najveći i da li ih je moguće optimizovati. Možda su to troškovi dobavljačima, ili za uskladištene delove. S druge strane, lako ćete da uporedite sve troškove intervencije (delovi, radni sati zaposlenih, amortizacija…) sa cenom koju naplaćujete klijentima. Možda ćete utvrditi da možete da malo snizite cenu i da na taj način privučete više klijenata i da zaradu podignete povećanim prometom, ili da je (bezbolno) podignete za neki procenat pa da na taj način obezbedite sebi veće prihode…

Planiranje

Cloud’n’Car je sistem koji će vam pomoći da poslujete tržišno i da brzo reagujete na promene. Na primer, kada su u pitanju neki sezonski poslovi, kao što su termini za zamenu zimskih ili letnjih guma, možete da isplanirate marketinške akcije i da određenim proizvodima za određene vremenske intervale definišete snižene cene. A kada taj interval prođe, nećete morati da razmišljate više o tome, jer će ih sistem sam vratiti na regularne vrednosti.

Pored toga, sistem možete da iskoristite i za planiranje poslovnih aktivnosti, kao i za njihov pregled na dnevnom ili mesečnom nivou. Ovde možete da izvršite rezervaciju za određeno vozilo, da isplanirate koji mehaničar će da radi na njemu, da pogledate statuse svakog definisanog zadatka (da li je samo zakazan, da li je u toku, da li je možda završen ili eventualno otkazan…). Nećete doći u situaciju da u isto vreme zakažete dva klijenta, pa da onda „razbijate glavu“ kako da sve završite u obećanom roku.

I to nije sve! Cloud’n’Car će vam omogućiti da, ukoliko već niste prisutni na Internetu, to sada konačno postanete. U okviru paketa uključen je i mikro sajt (web sajt koji figuriše unutar sistema, a vidljiv je svima na Internetu). Ali o toj temi ćemo u sledećem nastavku ovog serijala…

A do tada, počnite da ubirete plodove bolje organizovanosti vašeg servisa. Jer cilj Cloud’n’Car sistema je da vam omogući ekonomično i efikasno poslovanje.

Author: Branislav Bubanja

Prijavite se za obaveštenja

Prijavite se na vreme i uvek budite u toku sa dešavanjima na Cloud'n'Car.